Monday, 27 May 2013

At home, in study week..

Assalamualaikum..

last friday (24.5.13) balek rumah..dah lame tak balek rumah sejak cuti PRU'13 hari tu..mak pulak slalu bagi hint dok tnye2 kabar kat fb..nak suroh org balek la tu..sbb sume adek beradek yg len balek..(kecuali yg adek yg studi kat mesir)..slame ni x penah pulak..and saye pon balek la kejap, tengah2 study week ni..org dok study tuk exam, aku sempat balek rumah lak..kalau dah balek rumah tu, konfem2 la tak leh  nak study..name je bawak buku2 yg banyak balek..konon nak studi lah kan..tapi kalau dah kat rumah, byk godaan..dgn adek-beradek yg len pon balek..(eh..ini alasan tak nak studi padahal..)

tapi best jugak dapat balek sebenarnye..ye lah..ce tengok kengkawan yg len..diorg pon nak balek, nak jumpe mak ayah adek beradek, nak mintak doa restu..nak spend time ngan family time2 stress nak exam ni..dan yg paling best, everytime kalau kitorang balek, mesti mak ngan ayah masak lauk best2 utk kitorg..aiii..mane nk kurusnye anak die yg sorang nih..dah besar gajah dah..(=_=")




dah la time2 studi kat mahalah, selalu lapar..kalau dah lapar tu, ape lagi?? bantai meggi je la..sampai kena sound ngn org..kikiki..student ngan makanan memang tak leh di pisahkan..nak2 time stress nak studi utk exam cam gini..macam2 ngidam nak makan..dah macam org mengandung dah ni..perutnye makin besar..tapi tak juge beranak2..opps!!! and balek rumah je ayah lak selalu compare saiz badan aku ngan die dah nak same laa.. ape la..bla..bla..bla..kepada kamu2 di luar sane, jgn jadi mcm sy ye! (^-^)

anyway, I did had a great time together with my family..bersyukur dapat balek..one of the reasons is on the way nak balek rumah, kaklong blanja mcd..on the way nak balek campus pon kak long blnja aku ngan abang makan..tambang pegi balek tak yah risau..ini lah kelebihan bile ade kakak and abang..;)
dan best sbb dpt melepas rindu kat my boys..gmbr kat bwh sume gmbr lame, diorg sume da besar and berat skrg ni..
Abg Citam
Abg Reren-abg long kawasan
Abg Stokin
 p/s: ok, balek cuti ni, nak kena turun kan berat badan..erk..betol ke ni?? :D

#lotsoflovebymomoni

Syeikh Usamah ulamak muda pencinta kucing :3

just nak share satu post dari fesbuk dari page I.S.L.A.M = I Sincerely Love ALLAH and Muhammad



Mari mengenal ulama'...


Ulama berketurunan Rasulullah S.A.W


Ulama muda yang berwajah indah ini salah seorang pecinta kucing.
Siapakah beliau?

Beliau adalah Bintang yang Menyinari Bumi Mesir 

Beliau adalah Al-'Allamah Al-mahbub al-fadilatul ustaz Ad-Duktur Syeikh Usamah As-Sayyid Mahmud Muhammad Al-Azhari hafizahullahu dilahirkan di Alexandria
pada hari Jum’at, 18 Rejab 1398 H yang
bertepatan dengan 16 July 1976 dan dibesarkan di kota Suhaj yang terletak di hulu Sungai Nil.Beliau menghafal Al-Qur’an dibawah bimbingan ayahandanya yang selalu mendoakan agar Allah Ta’ala berkenan menganugerahi beliau ilmu yang luas.. Pembetangan tesis PHD Dr Usamah Sayid
Mahmud Al-Azhari di kuliah usuluddin wa al-
dakwah University Al-Azhar di cawangan
Zaqaziq.Beliau memperolehi pangkat MUMTAZ
(cemerlang) dengan kepujian pangkat pertama.. 
Kini mengajar di Kulliyah Ushuluddin wad Da’wah
Al-Islamiyah di Zaqaziq dan di taklifkan sebagai timbalan mufti mesir.. Beliau mengajar dan
menyampaikan pengajian dalam berbagai ilmu
keislaman seperti hadits, tafsir, usul fiqh, manthiq, nahwu, dan aqidah. Beliau telah memperoleh ijazah ilmiyah lebih dari tiga ratus 
ulama pemilik sanad dari berbagai penjuru dunia Islam. Beroleh kemuliaan dengan bermulazamah serta menyertai banyak ulama
besar Al-Azhar maupun para ulama besar negeri
Yaman, Syam, dan Maghrib. Al-'Allamah Habib Ali hafizahullahu
berkata : "Diantara
sebab yang menarik dirinya
untuk hadir munaqasyah Dr
Usamah adalah
kerana Dr Usamah diantara ulama muda yang ilmunya melampaui
umurnya,ilmunya tentang falsafah zaman sekarang dan peranannya dalam berkhidmat
kepada Al-Azhar Al-Syarif." 

Syeikh Usamah dan kucing di masjid Al-Azhar

Gambar di atas syeikh Usamah sedang bermain dengan kucing di
Masjid Al-Azhar. Siapa yang selalu pergi
atau ikuti kelas di Masjid Al-Azhar pasti

akan jumpa dengan kucing ni.
 


video



#Di Al-Azhar yang mulia,
suatu ketika salah seorang seorang imam besar,
Syaikhul Islam, pemimpin ulama madzhab
Mailikiyah: Abul Barakat Ahmad Ad-Dardir ~
rahimahullah ta’ala wa rhadiya ‘anh~ duduk


menyampaikan pengajian dan beliau melihat

seorang santri yang kedapatan mengusir dengan
kasar seekor kucing yang masuk diantara
barisan jamaah. Menyaksikan hal tersebut Imam
Ad-Dardir merasa marah sekaligus merasa
sedih. Beliau segera turun dari kursi pengajian
dan mengangkat kucing tersebut lalu
didudukkannya di samping beliau sendiri.
Lantas beliau mengeluarkan makanan khusus –
yang sejatinya untuk beliau makan sendiri- lalu
diberikan pada kucing tersebut sehingga kucing
itu merasa nyaman jika berada di dekat Imam
Ad-Dardir.
Keesokan harinya, setiap Imam Ad-
Dardir masuk ke Masjid Agung Al-Azhar kucing
itu selalu ikut dan Imam Ad-Dardir begitu
menyayanginya. Beliau selalu mendekatkan
kucing itu kepadanya dan memberikannya
makanan khusus. Bahkan setiap kali Imam Ad-
Dardir masuk ke komplek Masjid Al-Azhar, tak
tahu entah darimana, kucing-kucing
berdatangan dari segenap penjuru berkumpul
di dekat kaki beliau sehingga mencapai
seratusan ekor dan bahkan lebih..

Habib Umar Ibn zein
pernah berkata dalam pengajiannya:
"Diantara ulama yang
Allah berikan ilmu pada waktu muda adalah sheikh Usamah Sayyid Al-Azhari." 

~Semoga kite semua dapat mencontohi akhlak Syeikh Usamah yg rajin menuntut ilmu di usia muda dan mengasihi binatang seperti Rasullullah s.a.w...amin..~

#lotsoflove

Monday, 20 May 2013

Family Usrah Musical yg osem..

#late post..

Assalamualaikum semua..bulan lepas ade la join jadi komiti utk satu program yg besar ni..SRC Carnival..mcm mane bole jadi komiti? sbb ade sorg junior ni ajak isi borang online jadi komiti ngan die..die bagi link kat fb..so, die pon ajak saye jadi PC (programme coordinator) ngan die dalam satu program ni..bile org da bagi link tu, saye pon isi je ikot suke..nk jadi subcom biro ape..program ape..and tak harap pon dapat jadi komiti tu..just isi saje2..and then, a week after that, dapat message yg 'Tahniah! anda telah terpilih sebagai subcom PC program Usrah Musical..sila replay Yes/No untuk meeting kita yg pertama..'

saye pon message la si budak junior yg ajak saye tu..tnye die dpt jadi subcom ape2 program tak? tapi die tak dapat..saye pon da start risau da..macam mne ni..x de geng yg skali..ohh,, by the way SRC Carnival ni sebenarnye Student Representative Counsil..kira mcm MPP la..and under SRC Carnival ni byk sub program yg len..


poster program Usrah Musical bersama gambar artis2 yg hadir..


Ni lah sub2 program under SRC Carnival..
kami biro Programme Coordinator berasama MC Fauzan yg bekemeja merah..
keluarga besar UM..komiti2..
Main Board UM: Asyur(FC), Irfan(PM), Kak En(APM) and Hamidah(SU)

Pasti ramai yg tertanye-tanye, program Usrah Musical (UM) ni ape sbnrye..UM ni sbnrnye educational forum yg bertajuk, "Memecah Sterotype Dakwah"..forum yg menampilkan Ustaz Zambri Mantop Anas Tahir, Sham Kamikaze sbgi speaker jemputan dan Salahuddin sbgi moderator, ini diselang seli kan dgn sharing moment and stand up comedy dr Afdlin Shauki (duta Aqsar Shariff), nasyid2, dan persembahan yg osem gabungan Sham Kamikaze dan Muadz..

wartawan dr TV Al-Hijrah sedang interview  Afdlin
barisan artis, speakers, moderator wakil Aqsar Shariff, wakil JAIS , Event manager Bro Faris Zaidi, President SCR Bro Hamidi ZAmri dan PM Irfan..
persembahan Muadz dan Hafiz
persembahan bersama Muadz dan Sham Kamikaze..
Alhamdulillah..900 sit di Main Auditorium Full House..even ade yg duduk2 kat tangga..;)

this is my first experience join one this program and it was soo...OSEM..sebagai  Pc USRAH MUSICAL, kami kena buat master plan and backup plan..jadi Pc ni, die x bz sagat sblm program..tapi die akan bz pada 'hari kejadian'..pada hari kejadian, sume biro akan refer sume perkara kpd kami..memang tak mudah..tapi jadi Pc ni mengajar kami mcm mane nak handle sesuatu masalah tu bile program tak ikut masterplan or backup plan kami..at that time, kite kena tukar plan and we must think on the spot and be responsible dgn arahan yg kite bagi pada subcom len..pada hari kejadian pulak, ade byk miscommunication sbb walkie talkie kami 2 je yg bole gune, yg len rosak..agak susah nak komunikasi ngan subcom biro len..


tapi, alhamdulillah..everything went well at the end..wlupon program yg sepatutnye abes pukul 11pm ter'exceed' sampai pkl 11.30pm, we got positive responses form the audience (public and students), pihak SRC Central and also ou r Deputy Rector of Students Affairs of IIUM, Datuk Dr Mizan Hitam..to everyone who came, thank you for your time..harap maafkan segala kekurangan..

#lotsofloveby mOmOni

New Blogger is here..

Assalamualaikum..hai everyone! this is my current blog...finally..in malay languange mostly..
will be updated if I got free time..;)
May Allah bless all of you..#lotsoflove


Lastly, will leave you with this cute picture for all of us as a reminder..